تاثیر امواج رادیویی رسوب زدا هیدروفلو باند AM بر روی شیرابه خاکچال

17 شهریور, 1400
رسوبزدایی شیرابه خاکچال

بررسی تاثیر امواج رادیویی باند AM بر روی شیرابه خاکچال

مدیریت شیرابه تولیدی در محل دفن زباله‌های شهری، همیشه یکی از مهم ترین معضلات محل‌‌‌‌‌‌‌‌‌های دفن بوده است. شیرابه خاکچال به دلیل پیچیدگی و تنوع آلاینده‌‌‌‌‌‌‌‌‌های موجود در آن، یک تهدید مهم برای سلامت انسان و محیط زیست محسوب می‌شود. تاکنون روش‌‌‌‌‌‌‌‌‌های متنوعی از جمله روش‌‌‌‌‌‌‌‌‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی برای تصفیه شیرابه توسعه داده شده است. هر کدام از روش‌‌‌‌‌‌‌‌‌های موجود دارای نقاط قوت و ضعف هستند اما هیچ یک به تنهایی نمی‌توانند مشکل تصفیه شیرابه را حل کنند. رسوب زدا هیدروفلو در این بین چه نقشی ایفا خواهد کرد؟

در این تحقیق، تاثیر امواج رادیویی رسوب زدا هیدروفلو باند AM بر روی شیرابه خاکچال و ویژگی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های آن به عنوان روشی غیر متعارف مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. در همین راستا، ابتدا مطالعاتی بر روی تحقیقات مشابه انجام شده در این زمینه صورت گرفت. و مشخص شد که امواج رادیویی رسوبزدا هیدروفلو باند AM در زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی چون جلوگیری از تشکیل رسوب در لوله‌‌‌‌‌‌‌‌‌های آب رسانی و سیستم‌‌‌‌‌‌‌‌‌های انتقال حرارت، جلوگیری از تشکیل رسوب و خوردگی در لوله‌‌‌‌‌‌‌‌‌های استخراج نفت در میادین نفتی، از بین بردن لایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های زیستی، تصفیه پساب‌‌‌‌‌‌‌‌‌های صنعت رنگ سازی مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج موفقیت آمیزی در پی داشتند.

رسوب زدا یی شیرابه خاکچال

در ادامه، به دلیل محدودیت در حجم نمونه‌برداری از شیرابه و شرایط دشوار نگهداری آن، ابتدا از آزمایشات بر روی یک شیرابه ساختگی با خواص مورد نظر انجام شد. و سپس آزمایشات، مجددا بر روی شیرابه خاکچال که از محل دفن پسماندهای شهری در کهریزک نمونه‌برداری شده بود، تکرار شد.
هسته اولیه دانشکده محیط زیست در شهریور 1353 به نام مرکز هماهنگی مطالعات محیط زیست در دانشگاه تهران تشکیل شد. این دانشکده که اولین دانشکده تحصیلات تکمیلی دانشگاه تهران است بعد از کنفرانس سران زمین در استکهلم در سال1350(1972 میلادی) و توجه جهانی به محیط زیست با عنوان اولیه مرکز هماهنگی مطالعات محیط زیست در دانشگاه تهران تاسیس گردید. این مرکز با توجه به ضروریات کشور در زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های زیست محیطی تحقیقاتی را انجام داد و توانست در زمان خود منشا اثرات مهمی در ارتقای کیفیت محیط زیست در کشور شود.
گسترش صنایع و بروز مشکلات زیست محیطی در کشور لزوم تربیت کادر تخصصی در زمینه محیط زیست به منظور جوابگویی به نیازهای بخشهای مختلف کشور را نمایان ساخت. بنابراین دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران با جذب کادر تخصصی و استفاده از ظرفیتهای مرکز هماهنگی مطالعات محیط زیست با هدف آموزش و ایجاد دوره‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کارشناسی ارشد و دکتری در زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مختلف زیست محیطی در سال 1368 تاسیس گردید.
هم اکنون این دانشکده دارای چهار گروه آموزشی مهندسی محیط زیست مهندسی طراحی محیط زیست مدیریت و برنامه‌ریزی وآموزش محیط زیست و سوانح و ایمنی است. همچنین در دو رشته علوم محیط زیست ومهندسی سیستم‌‌‌‌‌‌‌‌‌های انرژی (گرایش انرژی و محیط زیست) نیز دانشجو می‌پذیرد. این دانشکده با بهره گیری از توان 42 نفر از اعضای هیات علمی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به پرورش نیروی انسانی می‌پردازد.
دانشکده محیط زیست با سابقه درخشان و توان علمی پژوهشی اعضای هیات علمی آن و از طریق همکاریهای تحقیقاتی با سایر مراکز دولتی و غیر دولتی توانسته است بهترین و کارآزموده‌ترین کارشناسان را تقدیم این مرز و بوم نماید. فارغ التحصیلان این دانشکده در مقطع دکتری و کارشناسی ارشد هم اکنون در موسسات آموزش عالی سازمان حفاظت محیط زیست شهرداریها استانداریها و سایر ارگانها و نهادهای اجرایی و موسسات و کارخانجات صنعتی مشغول به فعالیت هستند.

بیشتر بخوانید:   آیا آب آشامیدنی هم می‌تواند بیماری‌زا باشد؟

دکتر علیرضا بازارگان

عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران و ریاست بخش تحقیقات مدیریت پسماند و تصفیه فاضلاب هستند. آقای بازارگان از موسسین و اعضای هیئت مدیره شرکت پیرامون آب و انرژی هستند و در زمینه تصفیه آب و فاضلاب مشاور امور پروژه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های خارجی بوده‌اند.
ایشان محقق و نوآور در عرصه تکنولوژی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های نوین در عرصه محیط زیست می باشند و در سال 2018 کتاب ایشان تحت عنوان “مقدمه ای میان رشته ای بر شیرین سازی آب ” به چاپ رسید.

محقق جواد یاحقی

کارشناسی رشته مهندسی عمران از دانشکده ارومیه
کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست گرایش پسماند از دانشکده تهران
دکترای تخصصی مهندسی محیط زیست گرایش پسماند دانشکده تهران
مطلب عنوان شده بر اساس پایان نامه کارشناسی ارشد آقای مهندس جواد یاحقی با نمره گرید A از دانشگاه تهران است.
برای انجام آزمایشات از یک سیستم شامل یک مخزن 10 لیتری، یک پمپ، لوله کشی چرخشی و یک شیر نمونه‌برداری استفاده شد، به این صورت که با ریختن شیرابه به درون مخزن و روشن کردن پمپ، امکان گردش شیرابه در سیستم وجود داشت.

همچنین برای القای امواج رادیویی رسوب زدا هیدروفلو باند AM به شیرابه ، از دستگاه رسوب زدا هیدروفلو باند AM ساخت شرکت هیدروپت انگلستان استفاده شد که با حمایت‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مادی و معنوی شرکت رادین گستر سینا در اختیار تیم تحقیقاتی قرار گرفت. این دستگاه قادر است امواج رادیویی با فرکانس ثابت در حدود 150 کیلوهرتز را به مایع درون لوله القا کند.

اهداف آزمایشات انجام شده ، بررسی تاثیر امواج رادیویی بر روی کاهش تعداد باکتری‌‌‌‌‌‌‌‌‌های موجود در شیرابه خاکچال بود. ملاک ارزیابی پارامتر مذکور نیز تعداد کلونی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های باکتری در واحد حجم شیرابه بود. برای ارزیابی تاثیر امواج رادیویی رسوب زدا هیدروفلو باند AM بر روی این مطلب پارامتر مذکور در سه PH (6.2-7.7-9.2) و سه زمان ماند (75-45-15 دقیقه) مورد پایش قرار گرفتند.

بیشتر بخوانید:   رسوبزدایی رسوب مواد معدنی با رسوب زدا هیدروفلو سری C

پس از بررسی نتایج آزمایشات مشخص شد که امواج رادیویی می توانند بر روی میکرو ارگانیسم‌‌‌‌‌‌‌‌‌های درون شیرابه تاثیر گذاشته و تعداد آنها را به مقدار قابل توجهی کاهش دهند. طبق نتایج در PHهای مذکور تعداد باکتری‌‌‌‌‌‌‌‌‌های نمونه‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که تحت تاثیر امواج رادیویی قرار گرفتند به ترتیب 55% و 30% و 75% نسبت به نمونه‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که تحت تاثیر امواج رادیویی قرار نگرفتند کاهش یافت.
امواج رادیویی با فرکانس‌‌‌‌‌‌‌‌‌های متفاوت می توانند تاثیر متفاوتی نیز بر سیال مورد تصفیه بگذارند. در این آزمایش تنها تاثیر امواج رادیویی در فرکانس 150 کیلو هرتز (امواج رادیویی با فرکانس پایین) بر روی شیرابه خاکچال شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت.
طبق نتایج به دست آمده امواج رادیویی در هم افزایی با تغییر PH شیرابه توانست بازدهی بیشتری از خود نشان دهد، این تاثیر میتواند در دیگر فرآیندها و روش‌‌‌‌‌‌‌‌‌های تصفیه شیرابه نیز مورد بررسی قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *